•     Водещи новини   
 •     Архив новини   
 • Еврофутбол подпомага девет проекта за опазване на фолклорното наследство

  Българският букмейкър Еврофутбол финансира девет проекта за възстановяване и съхранение на местното фолклорно и културно нематериално богатство. Целта е да се проучат и продължат традициите на нашите предци, голяма част от които са уникални. Проектите са от различни райони на страната и са избрани на конкурсен принцип от 105 кандидатури. Предстои всеки един от тях да направи официално представяне през септември.

  Проектът на с. Тракиец, обл. Хасково, е разработен съвместно от българи и етнически турци и е свързан с два големи празника – Коледа и Рамазан Байрам. С подкрепата на българския букмейкър там се откриват две работилници - за обреден реквизит и атрибути и за обредни хлябове, краваи, колачета. Провеждат се и етнографски експедиции, като целта им е да бъдат проучени и събрани информация и експонати, които ще се подредят в постоянна експозиция.

  Еврофутбол даде рамо и на амбициозното начинание на група за автентичен фолклор от гр. Добрич. Тя проучва и ще разпространи 20 добруджански коледни песни и наричания, които ще бъдат издадени на CD.

  В село Ветрен, обл. Силистра, се изгражда риболовен музей, в който ще бъдат изложени фотографии и експонати, свързани с един от основните местни поминъци - рибарството.

  С популяризирането на уникалните архитектурни и културни паметници в с. Паталеница, обл. Пазарджик, са се заели от местното училищно настоятелство. Те работят за създадаването на образователни и рекламни материали, в които ще разкажат за удивителната история на средновековната църква "Св. Димитър" /ХІІ-ХІІІ век/.

  Петият проект се реализира от младежка група Арт - център "ИАРА" в гр. Дупница. Те организират провеждане на музикален уъркшоп за ударни инструменти /перкусии, тарамбуки и др./ и на Младежки музикален фестивал. Ще бъдат създадени, разучени и представени пред широка аудитория композиции на базата на смесване на модерно звучене и характерни фолклорни ритми.

  Българският букмейкър подпомогна и възстановяването на уникалния фолклорен театър на сенките "Карагьоз" в Шумен. Въз основа на етнографски проучвания професионална група, съставена от българи, турци и роми, възстановят тази традиция и ще представят спектакъла пред публика.

  Инициативна група от с. Горна Росица, Севлиевско, е ангажирана с изследването на типични за региона сватбени обичаи – песни, носии, танци и ритуали и обредни гозби. Подготвя се и тяхната възстановка.

  Девойки и младежи от гр. Търговище се обучават в ръчно изработване на предмети от естествени материали – шума, вълна, коприна, включително плетене с шумки от царевица и др. На място се провеждат изложби с демонстрации на усвоените умения.

  Организирана сбирка по ръкоделие на група възрастни жители от Ловешкия край цели да предаде уменията си на по-младото поколение. В рамките на Европейските дни на наследството в края на септември в града ще бъде пресъздадена и традиционна местна седянка.

  Еврофутбол съвместно с партньора си Фондация "Работилница за граждански инициативи" организират мащабен фолклорен фестивал, на който ще бъдат представени всичките проекти. Събитието ще се проведе на 22.09.2007 г. от 12.00 часа на сцената на Южния парк в гр. София. За участие в него са поканени както представители от деветте населени места, така и гости от с. Ореш, с. Куртово Конаре, с. Горско ново село, гр. Монтана и гр. Стара Загора.

  Цялата кампания по опазване на местното фолклорно наследство е част от големия социален проект на Еврофутбол "Печелиш и помагаш", който стартира през април тази година. Неговата основна цел е да бъдат набрани средства за различни социални, културни, здравни и образователни проблеми в страната.

  На 03.09.2007 г. бе дадено началото на петия поред целеви тираж "Набиране на средства в подкрепа на местното нематериално фолклорно наследство" на Държавната парично-предметна лотария от кампанията "Печелиш и помагаш". Той ще приключи на 17.10.2007 г. Отпечатаните билети са 200 000 броя с единична цена 1 лев. 11 % от набраните в края на тиража средства ще отидат за подпомагане на други културни проекти.

  05.09.2007 г.

  ©2007-2019 г. Еврофутбол ООД. Всички права запазени!  Държавна комисия по хазарта Политика за личните данни Управление на бисквитки